Blog - november 8, 2021

Kampen om skärmtiden

Dax att dumpa myten om den farliga skärmtiden!

Det är ett av budskapen i Henrik Pallins nya bok ”Kampen om skärmtiden – vad varje förälder behöver veta om unga och nätet”. Boken är en föräldraguide som lotsar läsaren genom de olika aspekterna av barns aktiviteter vid datorer, surfplattor och smartphones.

I media förekommer med jämna mellanrum larm och vilda diskussioner om hur mycket skärmtid ett barn bör ha; diskussioner som triggar varje förälders dåliga samvete och rädslor för vad som kan hända barnen på nätet. Men är egentligen våra sociala medier så annorlunda än de arenor som fanns när vi föräldrar växte upp? Och umgås barnen mindre med sina vänner eller är det så att formen att träffas bara ändrats?

– Mina barn spelar fotboll och tävlingsdansar. Själv är jag född helt utan både bollsinne och taktkänsla. Men det som intresserar mina barn, intresserar även mig. Därför har jag fått lära mig tillräckligt för att kunna hänga med i deras fritid. Jag följer med på matcher, tävlingar och träningar. Jag har till och med lärt mig offside-regeln. Om jag lyckats lära mig offsideregeln kan vem som helst lära sig snapchat, säger Henrik Pallin.

Henrik Pallin är kurator och expert på ungas nätanvändning. Varje år möter han tusentals barn, unga och föräldrar under sina föreläsningar på skolor över hela landet. Det är inte konstigt att stå handfallen som förälder, men med Henriks tips och lite sunt förnuft kan du navigera och sortera bland alla skrämselskott och varningar.

– Barn som ser ut att må bra, säger att de mår bra, klarar skolan, har kompisar och som sover, äter och växer mår förmodligen jättebra. Då behöver vi inte oroa oss om skärmtid, selfies eller åldersgränser i onödan. Lita på dina föräldraförmågor snarare än att låta dig skrämmas upp av nyhetssidornas panikrubriker, menar Henrik.

Sagt om boken:
På samma sätt som föräldrar strategiskt lägger in böcker om blommor och bin i barnens rum för att få igång frågor och samtal så vill jag att barnen lägger in den här boken hos sina föräldrar. Eller ännu hellre, ger den öppet till dem och säger: “Den här MÅSTE du läsa!” Mimi Forssblad, bibliotekarie

Boken ”Kampen om skärmtiden – vad varje förälder behöver veta om unga och nätet” släpps den 6 september på BOD-förlag och kommer att säljas via både bokhandel och nätbokhandel.

 

Comment (1)

  1. november 8, 2021

    Luroin non lorem ac erat suscipit bibendum. Nulla facilisi. Sedeuter nunc volutpat, mollis sapien veli, conseyer turpeutionyen massainthe libero. Nam eget lectus ac sem luctus hendrerit sed nec magna. Maecenas vulputate magna sed nuncoyine pellentesque viventoion in consectetur the drana is nisi condimentum.

Leave a comments