Varför föräldramöte om unga och nätet?

Barnens liv på nätet är något berör oss alla. Oavsett om vi jobbar som pedagoger, är föräldrar eller är andra viktiga vuxna i barnens närhet. För att kunna vara delaktig i barnens liv på nätet krävs såväl delaktighet som intresse och tillit. Många föräldrar jag möter tycker det är svårt att förstå tjusningen med dataspel, snapchat och smarta telefoner. Andra föräldrar är själva aktiva i sociala medier och har benkoll på allt från TikTok till Twitch. Men att som vuxen möta sina barn i det sammanhang där de trivs och utvecklas handlar inte om teknik. Det handlar om intresse. 

Under ett föräldramöte möter jag upp de olika perspektiven och ser till att alla föräldrar är på banan. Målsättningen är att en samsyn kring vad som kan vara viktigt att tänka på  i relationen till sina barn och att ge kunskap om barnens tillvaro på nätet. 

Hur barnens vardag ser ut, aktuell forskning, gränssättning etc är några av områdena som tas upp. Mötet inleds med 90 minuter föreläsning och avslutas med frågestund.

Under föreläsningen ger jag en introduktion till sociala medier, ungas nätvanor och vad som styr vårt beteende på internet. Jag berättar om Tiktok, Snapchat etc och vilka lagar som gäller på nätet. Vilka avtryck ger det som vi skriver på internet? Hur bör man resonera som förälder kring sitt barns närvaro på internet? Alla får med sig en checklista och lite punkter att prata med sitt barn om. 

Men varför ett föräldramöte? Jo, fördelen med ett föräldramöte är att det även ger föräldragruppen en möjlighet att mötas och diskutera. Det ger då bättre förutsättningar till dialog kring gränssättning, regler och vilka barnen umgås med. Förutom att det alltid brukar vara trevligt att ses! Priset för ett föräldramöte i Värmland är 10.000 kr (endast moms tillkommer). 

 

Läs mer om mig och mina föreläsningar:

https://poddtoppen.se/podcast/1517025299/vara-barn-och-natet/koll-eller-overkontroll

https://www.svd.se/a/47grEE/avradan-installera-app-i-smyg-kranker-barns-integritet

https://www.aftonbladet.se/family/a/47KA29/roblox-sexrum-i-barnspelet-expertens-rad

https://teknikveckan.se/ny-bok-om-skarmtid-vill-hjalpa-foraldrar